EXTRA -15% off. Προλαβαίνεις;   /   Code: EXTRA15 210 8618434

Η Ανατομία ενός Αθλητικού Παπουτσιού για Τρέξιμο

Είναι χρήσιμο να κατανοήσετε τον σκοπό κάθε στοιχείου ενός Αθλητικού Παπουτσιού για τρέξιμο. Ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας. Παρακάτω θα αναφέρουμε όλα τα κύρια στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε.

Uper (Άνω τμήμα του Αθλητικού Παπουτσιού)

Το πάνω μέρος του παπουτσιού είναι το ύφασμα ή το δέρμα του υποδήματος που περιβάλλει το πόδι σας. Είναι ραμμένο ή κολλημένο στην μεσαία σόλα.

Midsole (Ενδιάμεση Σόλα)

 Η ενδιάμεση σόλα είναι το αφρώδες υλικό μεταξύ της εξωτερικής σόλας και του επάνω μέρους. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τον δρομέα από τις δυνάμεις κρούσης και να οδηγεί το πόδι στον διασκελισμό.  Τι να προσέξετε: Το πάχος και υλικό της ενδιάμεσης σόλας πρέπει να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας προσφέροντας προστασία , σταθερότητα χωρίς να έχει υπερβολικό βάρος.

Outsole ( Εξωτερική Σόλα)

Εκεί που το λάστιχο συναντά το δρόμο. Συχνά κατασκευασμένο από μια ποικιλία ενώσεων καουτσούκ ή αφρού που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής ή να ενισχύσουν την αναπήδηση και την ευελιξία στα Aθλητικά Παπούτσια για τρέξιμο. Τι να προσέξετε: Υλικά που να σου παρέχουν πρόσφυση και ανθεκτικότητα χωρίς να προσθέτουν υπερβολικό βάρος ή ακαμψία.

Insole / Sockliner (Εσωτερική Σόλα)

H εσωτερική σόλα ( αφαιρούμενη τις περισσότερες φορές) συνήθως αποτελείται από ένα πολύ λεπτό στρώμα αφρού που ‘’μαλακώνει’’ το κάτω μέρους του ποδιού σας. Η κάλτσα, μαζί με τη γεωμετρία του παπουτσιού, παρέχει τα περισσότερα από αυτά που οι άνθρωποι πιστεύουν ως «στήριγμα καμάρας» και δίνει στο παπούτσι την αρχική του άνεση. Δώστε μεγάλη προσοχή στο πώς αισθάνεται την εσωτερική σόλα για να σου δώσει τη μέγιστη υποστήριξη και αντικραδασμική προστασία.

Ankle Collar (Κολλάρο Αστραγάλου)

Το Κολλάρο Αστραγάλου  είναι το ‘’περιτύλιγμα’’ στο επάνω μέρος του ανοίγματος του παπουτσιού που συγκρατεί τη φτέρνα στη θέση της. Ορισμένα Αθλητικά Παπούτσια για Τρέξιμο χρησιμοποιούν παχιά επένδυση, ενώ άλλα βασίζονται περισσότερο στο σχήμα. Τι να προσέξετε: Δώστε προσοχή στο εάν η φτέρνα προστατεύεται ή σας γλιστράει, στο πώς η επένδυση αλληλεπιδρά με τα οστά στο πλάι των αστραγάλων σας και αν η καμπύλη στην πλάτη ερεθίζει τον αχίλλειο τένοντα σας.

Heel Counter (Μετρητής Τακουνιών)

Ένα ημιάκαμπτο κύπελλο τοποθετημένο μέσα στο πίσω μέρος του ποδιού που στηρίζει και προστατεύει τη φτέρνα σας. Ορισμένα άκαμπτα – βαριά παπούτσια προστατεύουν 100% την φτέρνα, ενώ τα μινιμαλιστικά έχουν μικρή προστασία για να επιτρέψουν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Αν δεν θέλετε το παπούτσι για Extreme Trail – Run εξορμήσεις ή για βαρέου τύπου εργασίες επιλέξτε ένα Heel Counter που θα σας παρέχει ευελιξία και άνετη κίνηση του αστραγάλου.

Saddle (Γλώσσα Παπουτσιού)

Η ενισχυμένη περιοχή γύρω από το πέλμα που αλληλεπιδρά με τα κορδόνια για να συγκρατεί το παπούτσι με ασφάλεια στο πόδι. Οι σχεδιαστές έχουν αναπτύξει μια ποικιλία από επικαλύψεις, οπές και συστήματα κορδονιών έτσι ώστε η γλώσσα του παπουτσιού να εφαρμόζει σε οποιοδήποτε σχήμα ποδιού. Τι να προσέξετε: Δώστε προσοχή στο πώς συγκρατεί η γλώσσα το πόδι σας, παρέχοντας μια αίσθηση ασφάλειας χωρίς ολίσθηση, ενώ παράλληλα επιτρέπετε την φυσική κίνηση του ποδιού σας κατά τη διάρκεια του διασκελισμού σας.

Toebox (Μπροστινό Τμήμα του Αθλητικού Παπουτσιού)

Το μπροστινό μέρος των Αθλητικών Παπουτσιών που συνήθως είναι ένας ενισχυμένος ‘’προφυλακτήρας΄΄ που προστατεύει τα δάχτυλα των ποδιών σου από οποιοδήποτε εξωγενή παράγοντα ή πρόσκρουση. Τι να προσέξετε: Nα επιλέγεται ένα Toebox που προστατεύει σε ένα βαθμό τα δάχτυλα σας αλλά ταυτόχρονα σας επιτρέπει την ελευθερία κινήσεων των δαχτύλων σας.